برگزاری کارگاه بین المللی زنان روستایی و عشایری و حکمرانی تنوع زیستی

 | تاریخ ارسال: 1402/10/9 | 


در راستای سلسله نشست های رویدادهای آموزش، ترویج و یادگیری تنوع زیستی  این کارگاه در روز سه‌شنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۲ در سالن شورای پردیس دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس با حضور اساتید، دانشجویان و دانشگاهیان برگزار شد. این کارگاه با مشارکت گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، انجمن بین المللی زنان و تنوع زیستی، انجمن علمی ترویج و آموزش کشاورزی ایران، انجمن علمی دانشجویی ترویج و آموزش کشاورزی و توسعه روستایی این دانشگاه، دفتر توسعه فعالیتهای کشاورزی زنان روستایی و عشایری، مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی برگزار گردید.
در ابتدا جناب آقای دکتر اسماعیل کرمی دهکردی دبیر و سخنران این کارگاه بین المللی سخنرانی خود را با بیان اهمیت این کارگاه و معرفی سرکار خانم مرینالینی رائی مدیر انجمن بین المللی زنان ایراد نمود و سپس سرکار خانم مرینالینی رائی سخنرانی خود را در مورد موضوعاتی چون کنوانسیون تنوع زیستی، کنوانسیون بیابان زایی، برابری جنسیتی، دامداری و تنوع زیستی و مسائل دیگر حول محور زنان و تنوع زیستی ارائه کردند. سرکار خانم رائی فرمودند برابری جنسیتی زنان و مردان هم به عنوان پیش شرط و شاخص توسعه پایدار مردم محور تلقی می‌شود. همچنین تاکید کردند که زنان و تنوع زیستی ذاتأ به هم مرتبط هستند، همچنین زنان درک عمیقی از اکوسیستم های محلی و دانش سنتی خود دارند. سرکار خانم رائی تاکید کردند می بایست تاثیر تفاوت ها و بی‌عدالتی‌های جنسیتی بر حفاظت و استفاده پایدار از تنوع زیستی مد نظر قرار گیرد. همچنین در خصوص دامداری و تنوع زیستی عنوان کردند هنگامی که دامداری به طور پایدار انجام شود، تنوع گیاهان و مناظر نیز حفظ خواهد شد. در ادامه به بروزترین سند در مورد زنان و تنوع زیستی (چارچوب جهانی تنوع زیستی) اشاره کردند.
در ادامه دکتر کرمی دهکردی بیان کردند در قالب چارچوب جهانی تنوع زیستی سند دیگری وجود دارد به نام برنامه اقدام جنسیتی که در کنفرانس اعضای متعهد پانزدهمین کنفرانس تنوع زیستی (COP۱۵) تصویب شد. همچنین بیان کردند که تنوع زیستی برای رفاه انسان حیاتی است و خدماتی که به مردم ارائه می دهد متنوع می‌باشد. در واقع اکوسیستم پایدار با تنوع زیستی حفاظت شده و احیا شده پیوند خورده است و اشاره کردند که بر اساس آمارهایی که کنوانسیون بیابان زایی ارائه داده است، ۵/۴ میلیارد هکتار زمین در خشکی ها تخریب شده اند و همین امر باعث از بین رفتن بسیاری از گونه ها و تنوع بین گونه ها شده است. ایشان در ادامه یادآور شدند که عوامل زیادی مثل کاربری های نامناسب از اراضی، بهره برداری ناپایدار از موجودات زنده، تغییر اقلیم، آلودگی ها، تهاجم گونه های بیگانه برکاهش تنوع زیستی موثر هستند. همچنین محرک های غیر مستقیمی مثل رفتارها، ارزش ها، دانش ها و سیاست ها نیز عوامل موثری بر تنوع زیستی هستند. همین عوامل باعث تصویب چارچوب جدیدی شد که بتواند از سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۵۰ پاسخگوی این مسائل باشد. 
با توجه به اینکه جناب آقای دکتر کرمی دهکردی، به نمایندگی از مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی در ایران ر جلسات مذاکرات و کارشناسی برای تصویب این چارچوب حضوری فعال داشتند، ایشان اشاره کردند که در این چارچوب اعضا به این نتیجه رسیدند که باید در این راستا تغییر اساسی وجود داشته باشد. این چارچوب می¬بایست به چشم اندازی بلند مدت در سه مرحله (۲۰۲۰تا ۲۰۳۰ و۲۰۳۰ تا ۲۰۴۰ و ۲۰۴۰-۲۰۵۰) انجام خواهد شد و مرحله اول آن تا ۲۰۳۰ انجام گیرد. آقای دکتر کرمی دهکردی بیان کردند طبق این چارچوب به دنبال یک زندگی هم آوا، همساز و هماهنگ با تنوع زیستی هستیم. پس دولت ها در همه سطوح و مشارکت همه اجتماع  از جمله زنان روستایی  و عشایری باید به شکل یک اقدام دگرگون ساز یا تحول گرا برای جلوگیری از تخریب و همچنین احیا و بازگشت تنوع زیستی فعالیت کنند. ایشان نقش زنان و دختران روستایی و عشایری را در تحقق این چارچوب بسیار مهم دانسته و براساس برنامه اقدام جنسیتی لازم است به ۱۴ هدف مهم آن برای تحقق این نقش توجه کرد و براساس آن اقدامات لازم بوسیله کنشگران مختلف صورت گیرد. این برنامه باید تا سال ۲۰۲۴ طراحی شده و تا ۲۰۳۰ اجرا گردد تا نتایج مثبتی را به بار آورد. با توجه به اینکه کشور ایران نیز در برنامنه های خود براساس فرهنگ و قوانین خود به دنبال توسعه ظرفیت ها و توانایی های زنان روستایی و عشایری در عرصه های مختلف کشاورزی و محیط زیستی است، این کشور می توان در تحقق این برنامه با همکاری جوامع روستایی و عشایری، سازمانهای مختلف دولتی، غیردولتی، خصوصی، مراکز دانشگاهی و علمی و غیر انتفاعی تلاش کند. 
در ادامه دانشجویان، کارشناسان و استادان سوالات خود را حول محور نقش زنان در حفظ تنوع زیستی مطرح کردند که سرکار خانم رائی و دکتر کرمی دهکردی توضیحات تکمیلی را ارائه کردند.



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 420 بار   |   دفعات چاپ: 34 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر