در این رویداد بین المللی که در قالب کارگاهی دو روزه آغاز شده، رتبه بندی سنجش سبز به منظور ارتقا زیست بومهای دانشگاهی با محوریت «زیست بوم دانشگاه تربیت مدرس» و تحت عنوان «دانشگاه و محیط زیست پایدار» با حضور دکتر فاطمه واعظ جوادی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و رئیس سابق سازمان محیط زیست، پروفسور ریری فیتری ساری، رئیس رتبه بندی سنجش سبز دانشگاههای جهان، پروفسور جاینو، استاد دانشگاه اندونزی و متخصص پژوهش و توسعه شبکه سنجش سبز، دکتر اسماعیل کرمی دانشیار دانشگاه تربیت مدرس و عضو هیأت مدیره شبکه سنجش سبز و اساتید برخی دانشگاههای کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دکتر ابراهیم خدایار معاون توسعه منابع و سرمایه انسانی دانشگاه تربیت مدرس با حضور در این رویداد ضمن خوشامدگویی به حاضران با اشاره به نقش و تاثیر طبیعت و محیط زیست در تمام ابعاد زندگی انسانها، نکاتی را در خصوص ارتباط ادبیات با طبیعت بیان کرد و گفت: از سالهای نخست پیدایش ادبیات در جهان، طبیعت و محیط پیرامون همواره الهام بخش خلق و آفرینش آثار ادبی بوده است.
وی ادامه داد: در طی ۲۰۰ سال گذشته به خاطر تسلط انسان به دانشهای تجربی مشکلات و تخریبهایی در محیط زیست ایجاد شده و این مسئله به یکی از مهمترین دغدغههای جهان بشری تبدیل شده است. به طوریکه حل این مسائل تنها با کمک گرفتن از فنون تجربی امکان پذیر نبوده و باید دانش علوم انسانی با تمام شاخههایش و همچنین ادبیات به کارگرفته شود تا پناهگاهی اطمینان بخش برای برگرداندن تعادل حیاتی طبیعت به آرامش و آرایش نخستین خویش باشد.
دکتر فاطمه واعظ جوادی، رئیس سابق سازمان محیط زیست به عنوان سخنران دیگر این کارگاه به بیان موضوع حکمرانی در محیط زیست پرداخت.
وی با اشاره به مسئولیت سازمانها و نهادهای مختلف در حوزه محیط زیست یادآور شد: داشتن محیط زیست سالم و هوای پاک و محیط بدون آلودگی وظیفه تمام مردم، مسئولان و صاحبان صنایع است و همه باید ملاحظات لازم را در این خصوص به عمل آورند.
دکتر جوادی با بیان اینکه در حوزه معضلات محیط زیست سکوت شده است گفت: همه ما چه مسئولان و چه مردم در یک کشتی هستیم و در خصوص محیط زیست باید از مسئولان مطالبه درست و اصولی داشته باشیم. ما در این حوزه قانون، آیین نامه و دستور العمل زیاد داریم و امیدوارم خروجی این کارگاه در اختیار رئیس دولت، مجلس و سازمان محیط زیست قرار گیرد.
وی ادامه داد: ما هر زمان و در هر حوزهایی که از مبانی فکری و دینی فاصله گرفتیم به اشکال برخوردیم. محیط زیست هم طبق تعالیم دینی ما جز انفال است و باید درست مصرف شود.
پروفسور ریری فیتری ساری، رئیس رتبه بندی سنجش سبز دانشگاههای جهان که به صورت مجازی در این کنفرانس حاضر بود ضمن تشکر از برگزارکنندگان این رویداد، بر لزوم اجرای برنامههایی از این دست در سطح بین المللی و با همکاری دانشگاهها تاکید کرد.
وی با اشاره به حضور دانشگاههای سراسر دنیا در عرصه محیط زیست پایدار، از شرکت کنندگان خواست تا برای کنفرانس بین المللی تایلند مقالات خود را ارسال کنند.
پروفسور جاینو، استاد دانشگاه اندونزی و متخصص پژوهش و توسعه شبکه سنجش سبز نیز به صورت ویدئو کنفرانس در این کارگاه شرکت و در خصوص برنامه رتبه بندی سنجش سبز و سیاست گذاریهای آن در سطح دانشگاه نکاتی را عنوان کرد و گفت: این رتبه بندی در ابتدا برای دانشگاههای کشور اندونزی بود و کم کم در سطح بین المللی گسترش پیدا کرد.
وی ادامه داد: هر سال برای رتبه بندی عوامل زیست محیطی در دانشگاهها، شاخصهای جدیدی اضافه میشود. امسال نیز شاخص ها در ۶ حوزه؛ انرژی، پسماند، آب، موقعیت، آموزش و پژوهش و حمل و نقل در نظر گرفته شده است.
دکتر اسماعیل کرمی دهکردی دانشیار دانشگاه تربیت مدرس و عضو هیأت مدیره شبکه سنجش سبز، در بخش دیگر این کارگاه به ارایه گزارشی درباره وضعیت رتبه بندی و شبکه سنجش سبز دانشگاههای جهان پرداخت.
وی با اشاره به اینکه ایران در سال ۲۰۱۲ وارد این رتبه بندی شده است گفت: در ابتدا فقط دانشگاه زنجان در این برنامه شرکت کرد و به مرور سایر دانشگاههای کشور اضافه شدند به طوریکه در سال ۲۰۲۲ ، ۴۵ دانشگاه کشور در این شبکه شرکت و امسال نیز دانشگاه کاشان رتبه اول را از بین سایر دانشگاههای ایران به دست آورده است.
در ادامه اساتید دانشگاه زنجان و کاشان به ارایه گزارشهای خود در حوزه مدیریت پایدار زیرساخت و فضای سبز در دانشگاه زنجان و مدیریت آب و فاضلاب در دانشگاه کاشان پرداختند.
در پایان نیز پرسش و پاسخ میان حاضران و اساتید مطرح شد.
گفتنی است در حاشیه این کارگاه، بازارچهای از محصولات حامی محیط زیست برپا شده است که تا ۲۲ آذرماه ادامه خواهد داشت.