روش تحقیق و آمار:


آمار اجتماعی و تحليل داده ها در پژوهش های ترويج، توسعه و آموزش کشاورزی
مولف غلامرضا پزشکی راد و اسماعيل کرمی دهکردی
ناشر دانشگاه تربيت مدرس تاریخ انتشار 1391
نوبت چاپ اول تعداد صفحات 497
قیمت پشت جلد 197000 ارسال کننده admin
نوع جلد اندازه
کد DOI کد دیویی
کد ال سی فایل کتاب -
توضیح

  اين کتاب به دانشجويان و پژوهشگران ترويج و آموزش کشاورزی، توسعه روستايی و رشته های علوم اجتماعی کمک مي­نمايد تا در پژوهش ­ ها و پايان نامه ­ های خود قادر به تصميم ­ گيری صحيح درباره انتخاب فنون آماری مناسب در تحليل داده ­ های جمع ­ آوری شده خود باشند. علاوه بر اين، اين افراد می ­ توانند نتايج تحليل ­ های انجام گرفته با استفاده از نرم­افزار SPSS و معنی اعداد و اطلاعات چاپ شده مربوط را تفسير کنند. همچنين آنان قادر به ارائه گزارش نتايج تحليل داده ­ ها به صورت جداول مناسب و به صورت نقلی برای وارد کردن آن­ها در پايان نامه­ها، مقاله ­ ها يا پژوهش ­ ها خواهند بود. با استفاده از مطالب اين کتاب، خوانندگان می توانند به نقد صحيح بخش تحليل داده ­ های مقالات، پايان نامه ­ ها و گزارش ­ های پژوهشی بپردازند و مشخص کنند که آيا تحليل ­ های انجام گرفته متناسب با پژوهش بوده­اند يا خير.

  يکی از ويژگی ­ های مهم اين نوشتار آن است که به راحتی مي­تواند به عنوان کتاب درسی استفاده شود. تجربه نويسندگان حاکی از نبودِ چنين کتابی است تا بتواند بر اساس يک برنامه­ريزی درسی هم به آموزشگران و هم به دانشجويان ليسانس و تحصيلات تکميلی و ديگر علاقه­مندان کمک کند به صورت منظم و با استفاده از مثال ­ ها و تمرين ­ های واقعی در زمينه توسعه روستايی و ترويج و آموزش به فراگيری و تدريس تحليل داده ­ ها در پژوهش ­ ها بپردازند. بر اين اساس در طی هر فصل و انتهای آن، مثال ­ ها و تمرين هايی با استفاده از پژوهش­ها، پايان­نامه­ها، رساله ­ ها و مقالات علمی- پژوهشی منتشر شده آمده است. همچنين به منظور هدايت بهتر خوانندگان، در ابتدای هر فصل اهداف آموزشی ـ درسی و در انتهای آن خلاصه و منابع برای مطالعه بيشتر آورده شده است.

  اين کتاب در سه بخش تنظيم شده است. بخش 1 کلياتی را درباره کاربرد آمار و تحليل داده ­ ها در توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی بحث مي­کند که متشکل از دو فصل است. در فصل اول فرايند پژوهش و انواع آن در توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی همراه با ذکر اهميت و کاربرد آمار و تحليل داده ها در اين پژوهش ­ ها، توضيح داده مي­شود. علاوه بر اين ضمن توصيف برخی تعاريف در مورد آمار، کارکردهای آمار در توسعه روستايی، ترويج و آموزش کشاورزی تشريح می گردد. در فصل دوم برخی مفاهيم پايه ای در مورد کاربرد تحليل داده ­ ها در توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی مانند متغيرها، مقياس ­ های اندازه­گيری و کاربرد آن­ها بررسی مي­شود.

  بخش 2 به توصيف و نمايش داده ­ ها مي­پردازد. در فصل سوم، ابتدا توزيع فراوانی و نمايش داده ­ ها با استفاده از جداول و نمودارها بحث شده، سپس توزيع داده ­ های گروه ­ بندی نشده، نيمه گروه­بندی شده و گروه­بندی شده، و استفاده از نمودارها توضيح داده مي­شود. در فصل چهارم کاربرد شاخص ­ های گرايش به مرکز در پژوهش ­ های توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی مطرح مي­شود. اين فصل مشتمل بر مفهوم، کاربرد، مزايا و معايب شاخص ­ های گرايش به مرکز (ميانگين، ميانه، نما/ مد) در مورد داده ­ های گروه­بندی نشده، نيمه گروه­بندی شده و گروه­بندی شده، و داده ­ های کيفی مي­باشد. فصل پنجم به شاخص ­ های تغيير يا پراکنش مرکزی مي­پردازد. از جمله مطالب اين فصل می توان به مفهوم و کاربرد شاخص ­ های پراکنش (دامنه، دامنه بين چارکی، انحراف از ميانگين، واريانس، و انحراف معيار)، پراکنش داده ­ های گروه­بندی نشده، نيمه گروه ­ بندی شده و گروه­بندی شده، پراکنش داده ­ های کيفی و ضريب تغيير اشاره داشت. فصل ششم در مورد اندازه­گيری تقارن و کشيدگی داده ­ ها بحث مي­کند. محتوی اين فصل عبارتند از استفاده از ميانگين، ميانه و نما در تعيين نرمال بودن داده­ها، چولگی / کجی داده ­ ها و کشيدگی داده­ها. در فصل هفتم، کاربرد کامپيوتر در تحليل داده ­ های مربوط به پژوهش ­ های توسعه، ترويج و آموزش کشاورزي؛ تحليل شاخص ­ های گرايش به مرکز داده­ها، تحليل شاخص ­ های پراکنش داده ­ ها و تحليل تقارن و کشيدگی داده ­ ها با استفاده از نرم­افزار SPSS توضيح داده مي­شود.

  بخش 3 به تجزيه و تحليل استنباطی در مطالعات توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی مي­پردازد. فصل هشتم بر احتمالات و توزيع نرمال تأکيد دارد. در اين فصل ابتدا اهميت تحليل ­ های استنباطی در پژوهش ­ های اجتماعی، توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی بحث مي­گردد، سپس مباحثی همچون توزيع نرمال، توزيع نرمال استاندارد، کاربرد احتمالات برای توزيع ­ های پيوسته و گسسته توضيح داده مي­شود. فصل نهم موضوعات استنباط، توزيع نمونه­گيری، انواع نمونه­گيری، فرضيات، آزمون معني­داری فرضيات، آزمون Z و کاربرد آزمون ­ های پارامتريک و پيش فرض ­ ها را در برمي­گيرد. فصل دهم کاربرد آزمون t استيودنت را در آزمون فرضيات مربوط به پژوهش ­ های توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی بحث می کند. از مهم­ترين مباحث اين فصل مي­توان به توزيع نمونه­گيری ميانگين، آزمون فرضيات درباره ميانگين ­ ها هنگامی که انحرف معيار جامعه مشخص است، کاربرد توزيع t استيودنت، آزمون ميانگين يک نمونه هنگامی که انحرف معيار جامعه مشخص نيست (آزمون تک نمونه­ای)، مقايسه ميانگين ­ های دو نمونه مرتبط يا جفت شده، مقايسه ميانگين ­ های دو نمونه مستقل، آزمون نسبت يک نمونه، مقايسه نسبت ­ های دو نمونه و آزمون t استيودنت با استفاده از نرم­افزار SPSS اشاره داشت.

  فصل يازدهم کاربرد آزمون F يا تحليل واريانس يک طرفه را بحث مي­کند که شامل منطق و کاربرد آزمون F ، محاسبات تحليل واريانس، آزمون ­ های مرتبط برای مقايسه دو به دو گروه­ها و آزمون F با استفاده از نرم­افزار SPSS مي­گردد. فصل دوازدهم با آزمون ­ های ناپارامتريک مرتبط است که به موضوعاتی از جمله اهميت آزمون ­ های ناپارامتريک در پژوهش ­ های اجتماعی، توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی می پردازد. مهم­ترين آزمون ­ های ناپارامتريک و مقايسه آن­ها، آزمون کای اسکور برای يک متغير، آزمون کای اسکور برای دو متغير، آزمون من وايت نی، آزمون کروسکال واليس، آزمون ويلکاکسون، آزمون فريدمن، تحليل آزمون ­ های ناپارامتريک با استفاده از نرم­افزار SPSS از جمله مبحث­های اين فصل است. فصل سيزدهم به بررسی کاربرد همبستگی تأکيد دارد. در اين فصل موضوعاتی همچون اهميت همبستگی در پژوهش ­ های اجتماعی مربوط به توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی، نمودارهای پراکنش داده ­ های بين دو متغير و تشخيص رابطه، انواع همبستگی، همبستگی بين متغيرهای کمی، همبستگی با متغيرهای رتبه­ای، همبستگی با متغيرهای اسمی، آزمون معنی داری و شدت همبستگی، خطاهای تفسير نتايج همبستگی، و همبستگی با استفاده از نرم­افزار SPSS بحث مي­شود. فصل چهاردهم به کاربرد رگرسيون اختصاص دارد. در اين فصل اهميت و کاربرد رگرسيون، محاسبه معادله رگرسيون و ترسيم خط رگرسيون، دقت پيش­بينی، آزمون فرضيات در رگرسيون، تفسير نتايج و رگرسيون با استفاده از نرم­افزار SPSS توضيح داده مي­شوند.

در هر فصل از اين کتاب، نويسندگان سعی کرده­اند درس ­ های آموخته شده در کاربرد اثربخش­تر آمار و تحليل داده ­ ها در پژوهش ­ های آتی توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی را جمع­بندی کنند. همچنين برخی خطاهای مهم در کاربرد آمار و تحليل داده ­ ها در مواردی همچون استفاده از مقياس ­ ها و کاربرد آمارهای توصيفی و استنباطی متناسب با مقياس­ها، همچنين خطاهای استفاده و تفسير داده ­ ها با استفاده از همبستگی و رگرسيون مطرح شده­اند. در نهايت روی اين موضوع که تا چه حد پژوهش ­ های کمی و تحليل داده ­ ها مي­توانند به پيشبرد پژوهش ­ های توسعه روستايی و ترويج و آموزش کشاورزی کمک کنند، بحث مي­شود. برای اطلاعات بيش­تر در انتهای کتاب منابع مورد استفاده، پيوست ­ ها (جداول آماری و داده ­ های آماری)، کلمات اختصاری، فهرست موضوعی و نام­ها، و واژه­نامه توصيفی آمده است.

میانگین امتیازات: 4
تعداد آرا: 4



امتیاز دهید:
EXCELLENT
VERYGOOD
GOOD
REGULAR
BAD

برگشت به صفحه اول گنجینه کتاب‌ | برگشت به بخش قبلى