مروجین کشاورزی و فداکاری های ایشان در جریان اصلاحات ارضی- دکتر عباس نوروزی

  مروجین کشاورزی و فداکاری های ایشان در جریان اصلاحات ارضی - دریافت فایل 

 

 دکتر عباس نوروزی

  عضو هیأت علمی مرکز آموزش عالی امام خمینی

  مقدمه

  بدون تردید اصلاحات ارضی را باید یکی از مهم ترین اتفاقات یک صد سال اخیر ایران قلمداد کرد. تحولی که به صورت گسترده با روی کار آمدن دولت دکتر امینی در اردیبهشت سال 1340 و به همت وزیر کشاورزی کابینه وی مرحوم دکتر ارسنجانی آغاز و تا نزدیک به یک دهه ادامه یافت. اگرچه عمر دولت دکتر امینی کوتاه [i] و وزیر کشاورزی دولت وی نیز فقط نزدیک به دو سال در دولت باقی ماند [ii] ، اما، در جایگاه تعیین کننده دکتر ارسنجانی در این مهم کمتر تردیدی وجود دارد. در جریان اصلاحات ارضی کارکنان وزارت کشاورزی به ویژه در رده های میدانی و به خصوص مروجین کشاورزی ایثار و فداکاری زیادی را از خود به نمایش گذاشتند تا به صاحب زمین شدن رعایای صاحب نسق کمک نمایند.

  ممکن است برخی از صاحب نظران با اشاره به گرفتاری های مبتلابه کشور پس از اصلاحات ارضی و از جمله وابستگی کشور به محصولات مختلف کشاورزی و سیل گسترده مهاجرت های روستایی اصلاحات ارضی را تحولی منفی و کارگزاران درگیر در آن را هم فاقد هر گونه ارزش گذاری خدمتی تلقی نمایند. اما، فارغ از نتایج مثبت و منفی مترتب بر اصلاحات ارضی نمی توان خدمت افراد گمنامی را که با اخلاص تمام کمر همت به انجام آن بستند، نادیده گرفت. ضمن آن که این واقعیت را نیز نباید نادیده گرفت که اصلاحات ارضی در یکی دو سال آغاز آن در مسیر درستی حرکت کرد و بعد همچون بسیاری دیگر از برنامه های توسعه کشور دچار انحراف شده و به بیراهه رفت.



  [i] دولت دکتر امینی از اردیبهشت 1340 لغایت تیر 1341 به مدت 14 ماه بر سر کار بود.

  [ii] دکتر ارسنجانی 14 ماه در دولت دکتر امینی و 8 ماه در دولت اسداله علم (مجموعاً 22 ماه) وزیر کشاورزی کشور بود(اردیبهشت 1340 تا اسفند 1341).




CAPTCHA
دفعات مشاهده: 13478 بار   |   دفعات چاپ: 1668 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 72 بار   |   0 نظر